Mi a KözMű – Közös Műhely?

A KözMű – Közös Műhely Egyesület a kézműiparban dolgozó, a társadalmi kérdésekre érzékeny szakemberek kezdeményezése,  alulról jövő szerveződés, azzal a modellalkotó szándékkal, hogy további hasonló műhelyek nyílhassanak, ahol gépek, felszerelések és az összegyűlt tudás álljanak rendelkezésére azoknak is, akiknek helyük, vagy anyagi lehetőségük nincs az ilyen munkaeszközök beszerzésére és üzemeltetésére.

Első kísérleti műhelyünk a budapesti Közgazdasági Politechnikumban működik 2018 óta. Azóta több kollektívát, műhely közösséget segítettünk a kialakulásban,  elindulásban.

A KözMű x POLI célja egy alkotó közösségi tér létrehozása, ahol biztonságos, modern, alaposan felszerelt műhelyben, szakemberek segítsége mellett bárki belekezdhet egy általa kigondolt terv kivitelezésébe, vagy akár bele is mélyedhet egy kézműves, iparos tevékenység elsajátításába.

Csoportos alkotó tevékenységek során szeretnénk átadni a „csináld magad” gondolkodás mellett a környezettudatos és újrahasznosító szemléletet. Műhelyünkben egymáshoz szeretettel és elfogadással viszonyulunk,  együttműködésünk alapja a reciprocitás elveire épül.

A KözMű szellemiségéből fakadóan nyitottak vagyunk minden új kezdeményezésre, jelenleg az alábbi tevékenységeket végezzük : 

  • Tanácsadás, információátadás szakmabelieknek és érdeklődőknek 
  • Szakmai tanfolyamok, workshopok, csapatépítők (tagjaink és partnereink a famegmunkálás, formatervezés, korongozás, kerámiakészítés, varróműhely, kötés, horgolás, kerékpárműhely, grafika és képalkotás, szitanyomás területen oktatnak és alkotnak )
  • A Közös Műhelyben lévő workshop tér bérbeadása  tanfolyamok, workshopok számára

A KözMű egy ERNYŐSZERVEZET: az olyan kezdeményezések, műhelyek, alkotó közösségi terek gyűjtőhelye, amelyek elköteleződnek missziónk iránt, és hozzájárulnak célkitűzéseinkhez.

A KözMű egy KREATÍV KÖZÖSSÉGI TÉR, ahol az emberek találkoznak  és lehetőségük van együtt alkotni, egymástól tanulni, közös munkában részt venni.

A KözMű egy TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS, ami fenntartható működési modelljét nem a kizsákmányolásra építi, és olyan munkavállalóknak is lehetőséget ad, akik szociális, fizikai, vagy szellemi helyzetük miatt hátrányban indulnak a munkaerőpiacon.

A KözMű GYÁRTÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓI tevékenységet is folytat, képzett és gyakorlattal rendelkező iparművészek és szakmunkások, oktatók  szakmai vezetésével.

A KözMű INKUBÁTOR HÁZ is, ahol lehetőség van kísérletezésre, pályakezdőknek eladósodás nélküli vállalkozás elindítására.

A KözMű SZOCIÁLIS: fiataloknak és időseknek, megváltozott munkaképességűeknek egyaránt lehetőséget biztosít, anyagi helyzettől függetlenül.

A KözMű OKTATÁSI PLATFORM, ahol lehetőség van az együttműködésre iskolákkal, tanodákkal, egyetemekkel.

A KözMű KÖRNYEZETVÉDŐ, így minden olyan tevékenységre és javaslatra nyitott, amivel önmagát és közösségét e téren fejlesztheti.

A KözMű NYITOTT (TÉR),  ahol politikai, vallási, etnikai, nemi identitástól függetlenül mindenkit szívesen látunk, aki nézetei mellett képes másokhoz elfogadással és szeretettel viszonyulni.